فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 70 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 30
|
  • حمیده اداوی، عزت الله قدم پور*، محمد عباسی صفحات 1-9

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر مدل انگیزش خواندن بر آگاهی واج شناختی و نگرش به خواندن در دانش آ موزان دارای مشکلات خواندن بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل کلیه دانش آموزان (دختر و پسر) پایه های چهارم و پنجم دوره ابتدایی دارای مشکلات خواندن شهر الیگودرز بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند که از میان آن ها به روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) به عنوان حجم نمونه و به طریق تصادفی انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه های آگاهی واج شناختی دستجردی و سلیمانی (PAT) (1389) و نگرش به خواندن مک کنا و کی یر (ATQ)(1990) بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مبتنی بر مدل انگیزش خواندن باعث افزایش آگاهی واج شناختی و بهبود نگرش به خواندن در دانش آموزان دارای مشکلات خواندن شد (001/0>P). بنابراین می توان گفت از آنجایی که خواندن یکی از مهارت های اصلی است، شناسایی دانش آموزان پایه های پایین تر دوره ابتدایی که دارای مشکلات خواندن هستند، برای حل مشکل آنها بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: انگیزش خواندن، آگاهی واج شناختی، نگرش به خواندن، مشکلات خواندن
  • فریبا پاینده، پروانه محمدخانی*، محمود برجعلی صفحات 11-22

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی نشخوار فکری مشترک در رابطه بین عزت نفس و شفقت به خود با اضطراب در نوجوانان بود. مطالعه حاضر از نوع مطالعات همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری در این پژوهش شامل دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. حجم نمونه بر اساس مدل کلاین (2016) و با روش نمونه گیری در دسترس (شیوه آنلاین) 300 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها شامل سیاهه اضطراب بک و همکاران (1988)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1989)، مقیاس شفقت خود نف (2003) و پرسشنامه نشخوار فکری مشترک داویسون و همکاران (2014) بود. آنالیز آماری داده ها با استفاده از نرم افزار AMOS انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که عزت نفس و شفقت به خود هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق نقش میانجی میانجی نشخوار فکری مشترک توانایی پیش بینی اضطراب نوجوانان را دارند. مدل نهایی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود 072/0=RMSEA و 05/0>P-value) و 56 درصد اضطراب به وسیله عزت نفس و شفقت خود با نقش میانجی نشخوار فکری مشترک ‏تبیین می‏شود. بنابراین اضطراب نوجوانان متاثر از عزت نفس، شفقت به خود و نشخوار فکری مشترک است. از این یافته می توان برای طراحی مداخله و رویکرد جامع کاهش علایم اضطرابی در جامعه نوجوانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب، شفقت خود، عزت نفس، نشخوار فکری مشترک
  • بهزاد تقی پور*، سیده فاطمه شریفی، رقیه برزگران، سیده نسیم سیدی، لیلی عبادی واحد صفحات 23-29
    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت بر تحمل پریشانی و بازداری هیجانی دانش-آموزان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مرکز جامع سلامت سیدحاتمی اردبیل در سال 1400 بود. از جامعه مذکور 30 نفر، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و کنترل جایگزین شدند. این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه آزمایشی طی 8 هفته تحت آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت قرار گرفت، در این مدت بر گروه گواه مداخله ی انجام نگرفت پرسشنامه های تحمل پریشانی و بازداری هیجانی به عنوان ابزار ارزشیابی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج به دست آمده از مقایسه پس آزمون دو گروه، حاکی از این است که نمرات پس آزمون تحمل پریشانی و بازداری هیجانی گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری دارد (01/0=P). با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت موجب بهبود نمرات تحمل پریشانی و بازداری هیجانی دانش آموزان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر شد.
    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر شفقت، تحمل پریشانی، بازداری هیجان، اختلال اضطراب فراگیر
  • فائزه تورانی*، حکیمه آقایی، لیلا حاجی آقایی، امین صانعی صفحات 31-39
    مقدمه
    امروزه جراحی های زیبایی به عنوان یکی از دغدغه های انسان در جامعه ایرانی تلقی می شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی و مهارت تنظیم هیجان بر گرایش به مد، باورهای غیرمنطقی و هم جوشی فکر_عمل در زنان متقاضی جراحی زیبایی بود.
    روش
    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_پس آزمون چند گروهی با گروه گواه بود. 30 نفر از زنان مراجعه کننده به کلینیک زیبایی نیکا شهر شاهرود به صورت در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی به سه گروه 10 نفری گمارده شدند. گروه های آزمایشی هر کدام در 8 جلسه درمانی هر هفته یک جلسه 60 دقیقه ای شرکت داشتند اما گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه گرایش به مد، باورهای غیرمنطقی و هم جوشی فکر_عمل بود. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و روش تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان فراشناختی و مهارت تنظیم هیجان بر کاهش گرایش به مد، باورهای غیرمنطقی و هم جوشی فکر_عمل نسبت به گروه گواه به طور معناداری در زنان متقاضی جراحی زیبایی اثربخش بوده است (05/0>P). نتایج آزمون توکی نشان داد میانگین گروه درمان فراشناختی در متغیرهای پژوهش نسبت به گروه آموزش مهارت تنظیم هیجان در پس آزمون، اثربخش تر بود و تفاوت معنادار نشان داد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش، اثربخشی این دو مداخله در کاهش گرایش به مد، باورهای غیرمنطقی و هم جوشی فکر_عمل را نشان داده است. از این رو، درمانگران می توانند از این دو رویکرد درمانی و آموزشی به ویژه درمان فراشناختی که از درمان های موج سوم است، استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: درمان فراشناختی، تنظیم هیجان، گرایش به مد، باورهای غیرمنطقی، هم جوشی فکر، عمل
  • سید عدنان حسینی*، رحیم بدری گرگری صفحات 41-48

    هدف‏ پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش خودتنظیمی هیجانی بر کاهش رفتار قلدری دانش آموزان پسر مدارس دولتی دوره دوم متوسطه شهر سنندج بود. روش تحقیق در این مطالعه از نوع نیمه‏ آزمایشی با طرح پیش‏آزمون-پس‏آزمون و گروه گواه بود و از مقیاس قلدری پاتچین و هیندوجا (2011) به‏ عنوان ابزار پژوهش استفاده گردید. برای نمونه گیری ابتدا به شیوه تصادفی خوشه ای یک مدرسه انتخاب و 40 نفر دانش آموز با بالاترین نرخ رفتار قلدری در آن مشخص گردیده و سپس به صورت جایگزینی تصادفی در2 گروه 20 نفری (یک گروه آزمایشی و یک گروه‏ گواه) گمارده شدند. در فاز عملی تحقیق، برنامه آموزش خودتنظیمی هیجانی طی 10 جلسه‏ 75 دقیقه‏ای و در مدت 5 هفته‏ ی متوالی (هر هفته دو جلسه) به گروه آزمایشی ارایه گردید، درحالی‏ که گروه گواه در معرض هیچ مداخله‏ای قرار نگرفت. داده ‏های به دست آمده با آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از اثربخشی معنی دار برنامه آموزش خودتنظیمی هیجانی بر کاهش رفتار قلدری دانش آموزان گروه آزمایشی هم در مرحله آزمایش و هم در مرحله پیگیری بود (05/0>P). با عنایت به این یافته ها پیشنهاد می شود آموزش خودتنظیمی هیجانی به عنوان مداخله ای موثر در کاهش رفتارهای قلدری در میان دانش آموزان، جزو برنامه های ضد قلدری در مدارس قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش خودتنظیمی هیجانی، قلدری، دانش آموزان
  • مصطفی حکم آبادی*، عزت الله احمدی صفحات 49-57

    پارانویا باوری است بی اساس و تهدید آمیز مبنی بر اینکه دیگران قصد آسیب رساندن به فرد را دارند که به شکلی از پیوستار در محیط بالینی و غیربالینی پراکنده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سبک های فرزند پروری ادراک شده و جو عاطفی خانواده با افکار پارانویا در دو بعد برداشت اجتماعی و هذیان های گزند و آسیب در نوجوانان است. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره دوم دبیرستان های شهر آذرشهر می باشد که از میان آنها تعداد 321 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار بررسی شامل پرسشنامه های سبکهای فرزند پروری بوری (1991)، جو عاطفی خانواده هیل برن (1964) و افکار پارانوییدی گرین و همکاران (2008) می باشد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss، نسخه 26 استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون انجام شد. نتایج نشان دادبین جو عاطفی خانواده با افکار پارانویا در دو بعد برداشت اجتماعی و هذیان های گزند و آسیب و نیز بین سبک فرزند پروری مقتدر با هذیان های گزند و آسیب رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین براساس نتایج تحلیل رگرسیون متغیرهای پیش بینی توانستند 5 درصد از تغییرات در افکار برداشت اجتماعی و 8 درصد از تغییرات در هذیان های گزند و آسیب را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: افکار پارانویا، افکار برداشت اجتماعی، هذیانات گزند و آسیب، جوعاطفی خانواده، سبک های فرزندپروری
  • فاطمه حیدری، حسن احدی*، بیوک تاجری صفحات 59-66

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تحمل پریشانی در زنان نابارور به اجرا درآمد. روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری بود، جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان نابارور 30 - 40 ساله شهر تهران بود. نمونه پژوهش حاضر شامل 45 نفر و روش نمونه گیری، در دسترس بود. ابزار پژوهش شامل؛ پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005)، خلاصه طرح جلسات درمان مبتنی بر شفقت (گیلبرت، 2015) و خلاصه طرح جلسات درمان شناختی مبتنی ذهن آگاهی (صادقی، سجادیان و نادی، 1400) بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان دادکه دو شیوه درمان مبتنی بر شفقت و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نمرات تحمل پریشانی در پس آزمون اثر معنی دار دارد. مداخله آزمایشی منجر به تغییراتی در گروه آزمایش شده که 31/0 کل تغییرات ناشی از عمل آزمایشی بوده است (p<0/01) و در مقایسه درمان مبتنی بر شفقت در افزایش تحمل پریشانی زنان نابارور موثرتر بوده است.می توان نتیجه گرفت که با دو روش درمان مبتنی بر شفقت و درمان شناختی مبتنی ذهن آگاهی ، می توان تحمل پریشانی را در زنان نابارور افزایش داد.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر شفقت، زنان نابارور
  • زهرا خسروجردی*، محمود حیدری صفحات 67-74
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش شیوه فرزندپروری مبتنی بر توانمندی ها بر بهزیستی روان شناختی نوجوانان و خودکارآمدی والدین انجام شد. پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری والدین دارای نوجوان 12 تا 18 سال شهر تهران در سال 1401- 1400 بودند که از طریق اطلاع رسانی در شبکه های مجازی شرکت کرده بودند. نمونه پژوهش شامل 44 نفر (22 نفر گروه آزمایش و 22 نفر گروه کنترل) بودند که با روش نمونه گیری در دسترس و با در نظرگرفتن شرایط ورود و خروج، انتخاب شدند. پس از همتاسازی هر دو گروه به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در همتاسازی هر دو گروه به لحاظ داشتن سن مشابه نوجوانان و جنسیت والدین برابر شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه خودکارآمدی والدین دومکا و همکاران (1996) و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989) در مراحل قبل و بعد از اجرای برنامه و سه ماه پس از آموزش استفاده شد. برنامه آموزش شیوهفرزندپروری مبتنی بر توانمندی ها به شیوه گروهی در هشت جلسه دو ساعته برای گروه آزمایش ارایه شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS22 از روش تحلیل وایانس آمیخته استفاده شد. یافته ها نشان داد آموزش شیوه فرزندپروری مبتنی بر توانمندی ها بر افزایش خودکارآمدی والدین و بهزیستی روان شناختی نوجوان به طور معناداری تاثیر دارد (001/0 ≥P). این تاثیر در مرحله پیگیری سه ماه پایدار مانده بود. بنابراین با استفاده از آموزش شیوه فرزندپروری مبتنی بر توانمندی ها می توان خودکارآمدی والدین و بهزیستی روان شناختی نوجوانان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، خودکارآمدی والدین، شیوه فرزندپروری مبتنی بر توانمندی ها، نوجوان
  • محدثه درویشی، نوشین تقی نژاد*، آزیتا امیرفخرایی صفحات 75-83
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر همدلی و خودکنترلی دانش آموزان طلاق با گرایش به رفتارهای پرخطر انجام شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (با گروه آزمایش و گواه) با طرح سه مرحله ای (پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری) و مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان طلاق با گرایش به رفتارهای پرخطر بود که در دوره اول و دوم متوسطه در سال تحصیلی 1401-1400 در شهر بندرعباس مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش تعداد 35 دانش آموز طلاق با گرایش به رفتارهای پرخطر با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (18 دانش آموز در گروه آزمایش و 17 دانش آموز در گروه گواه). دانش آموزان در گروه آزمایش آموزش خودمتمایزسازی را طی ده هفته در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. در این پژوهش از پرسشنامه گرایش به رفتارهای پرخطر، پرسشنامه همدلی و پرسشنامه خودکنترلی استفاده شد. داده های حاصل با تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که آموزش خودمتمایزسازی بر همدلی (0001>P؛ 57/0=Eta؛ 38/43=F) و خودکنترلی (0001>P؛ 53/0=Eta؛ 32/37=F) دانش آموزان طلاق با گرایش به رفتارهای پرخطر تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش خودمتمایزسازی با بهره گیری از فنونی همانند متمایز ساختن باورهای منطقی و غیرمنطقی، مجهز ساختن اعضا به مهارت های خاص ارتباطی و پذیرفتن مسیولیت می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود همدلی و خودکنترلی دانش آموزان طلاق با گرایش به رفتارهای پرخطر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خودمتمایزسازی، همدلی، خودکنترلی، رفتارهای پرخطر، طلاق
  • سمیه زالی پور، کامران یزدانبخش*، آسیه مرادی صفحات 85-96
    آسیب های دوران کودکی و نوجوانی می توانند تاثیری عمیق و بلند مدت بر رشد جسمانی و روانشناختی داشته باشند. اختلال استرس پس آسیبی این دوران که غالبا با کودک آزاری همراه است، تاثیرات منفی زیادی بر کارکردهای شناختی دارد (ناکایاما و همکاران، 2020). هدف پژوهش حاضر اثربخشی بازپردازش مبتنی بر روایت شناسی شناختی بر شناخت های پس آسیبی در دانش آموزان دختر دبیرستانی مواجه شده با حوادث آسیب زا در شهر کرمانشاه بود. روش مطالعه، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس-آزمون با اندازه گیری مکرر بود. از بین دانش آموزانی که تشخیص اختلال استرس پس آسیبی دریافت کردند، 40 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی و با همتا سازی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. ابزار سنجش شامل مقیاس اختلال استرس پس آسیبی می سی سی پی، پرسشنامه سرند کردن حوادث آسیب زا و پرسشنامه شناخت های پس آسیبی بود. گروه آزمایش پروتکل درمانی بازپردازش مبتنی بر روایت شناسی شناختی را دریافت کردند. مقایسه بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه ها حاکی از آن بود که بازپردازش مبتنی بر روایت درمانی شناختی بر شناخت های پس آسیبی در نمرات پس آزمون تاثیر معنی دار داشته است. نتیجه ای که می توان بر مبنای یافته ها گرفت این است که استفاده از روایت درمانی شناختی می تواند در درمان شناخت های پس آسیبی در دانش آموزان مبتلا به تروما موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: بازپردازش مجدد، ترومای جسمانی و هیجانی، روایت شناسی شناختی، شناخت های پس آسیبی
  • کاظم ستاری سفیدان جدید* صفحات 97-105

    پژوهش حاضر با هدف بررسی چالش ها و فرایند ساخت هویت همسری در ازدواج زودهنگام انجام شد. در این مطالعه از رویکرد کیفی با روش نظریه داده بنیاد استفاده شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش 23 نفر شامل زنان دارای ازدواج زیر 15 سال بودند که به روش نمونه گیری هدفمند بر پایه اصل اشباع انجام شدند. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته با پرسش های باز و استاندارد شده است که این اطلاعات با رویکرد نظریه زمینه ای اشتراوس و کوربین تحلیل و طبقه بندی گردیدند. پس از بررسی و مقوله بندی یافته ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 350 کد باز، 48 مقوله فرعی و 11 مقوله اصلی به دست آمد که تحلیل و کاوش دقیق و عمیق یافته ها و بررسی روابط حاکم در میان مقولات، سبب کشف پدیده مرکزی "ساخت هویت همسری" در پژوهش شد که جا پای این پدیده در تمامی مقولات دیده می شود. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که زندگی بدون هویت کودکی و عوامل فردی و فرهنگی ازدواج به عنوان شرایط علی، فشار اجتماعی منجر به انتخاب زندگی غیرقابل اجتناب و چالش ها و مشکلات اساسی به عنوان شرایط زمینه ای، الگوهای یادگیری همسری و بحران های حاد در زندگی مشترک به عنوان شرایط مداخله ای، تغییر مسیر زندگی کودک همسران، حل مساله ناسازگارانه و حل مسیله سازگارانه به عنوان راهبردها و سبک همسری کودک همسران و وضعیت رضایت از زندگی و آینده نگری آنان به عنوان پیامد ساخت هویت همسری مفهوم بندی شدند.

    کلیدواژگان: کودک همسری، نقش همسری، ساخت هویت همسری
  • زهرا سخایی اردکانی، فریبرز نیکدل*، علی تقوائی نیا صفحات 107-114

    اهمال کاری رفتاری فراگیر و بالقوه ناسازگار برای بسیاری از دانشجویان است که اغلب با احساس پریشانی و ناراحتی روانشناختی همراه بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر نشخوارفکری و اهمال کاری دانشجویان دانشگاه یاسوج بود. طرح این پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه یاسوج بود. بدین صورت که از بین دانشجویان کارشناسی دانشگاه یاسوج، دانشجویانی که به شرکت در طرح تمایل داشتند ثبت نام صورت گرفت و سپس از بین 72 نفر داوطلب، تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه،گمارده شدند. پرسش نامه های نشخوار فکری نالن هوکسما و مارو (1991) و مقیاس اهمال کاری لی (1986) را تکمیل کردند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش طرح واره درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. مجددا دو گروه با پس آزمون ارزیابی شدند. یک ماه بعد از پس آزمون از هر دو گروه آزمون پیگیری گرفته شد. نتایج تحلیل آنکوا نشان داد نمرات پس آزمون نشخوار فکری و اهمال کاری در دو گروه تفاوت معنادار دارد؛ بدین معنی که نشخوار فکری و اهمال کاری گروه آزمایش بعد از آموزش حوزه های طرحواره کاهش یافته است. همچنین نتایج آزمون پیگیری نشان داد تفاوت نمرات دو گروه در متغیرها معنادار است. بنابر نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، میتوان نتیجه گرفت که آموزش طرح واره درمانی بر کاهش نشخوارفکری و اهمال کاری دانشجویان موثر و این اثر پایدار بوده است.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، طرح واره های ناسازگار اولیه، نشخوار فکری، اهمال کاری
  • سهیلا سلطانی اصل هریس*، مهدیه خوشدل نظامی ها صفحات 115-121

    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش نشخوار فکری و عدم تحمل بلاتکلیفی در سازگاری روان شناختی بیماران مبتلابه سرطان در شهر مشهد انجام شد، پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلابه سرطان که در نیمه ی دوم سال 1400 و نیمه ی اول سال 1401 به بیمارستان ها و کلینیک های شیمی درمانی سطح شهر مشهد مراجعه کردند، بود. نمونه ی پژوهش شامل 206 نفر از بیماران واجد شرایط جهت ورود به مطالعه بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده شامل پرسشنامه ی سازگاری روانی - اجتماعی با بیماری دروگاتیس (1986)، نشخوار فکری نالن، هوکسما و مارو (1991) و عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون و همکاران (1994) بود. تحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون خطی چندگانه و با کمک نرم افزار SPSS نسخه ی 26 انجام شد. نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نشان داد که ترکیب خطی نشخوار فکری و عدم تحمل بلاتکلیفی قادر به پیش بینی سازگاری روان شناختی بیماران مبتلابه سرطان نبود. ضرایب رگرسیون نشان داد که عدم تحمل بلاتکلیفی قادر به پیش بینی سازگاری روان شناختی بیماران مبتلابه سرطان بود، اما نشخوار فکری نتوانست میزان سازگاری روان شناختی با بیماری را پیش بینی کند. با توجه به نتایج پژوهش، ارایه ی آموزش های مناسب جهت کاهش عدم تحمل بلاتکلیفی جهت افزایش سازگاری در بیماران مبتلابه سرطان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سازگاری روان شناختی، نشخوار فکری، عدم تحمل بلاتکلیفی، سرطان
  • مژگان سلطانی، غلامرضا پاشا*، پروین احتشام زاده، وحید نجاتی صفحات 123-134
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی توان بخشی شناختی- غیرحرکتی بر حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی کودکان با ناتوانی یادگیری خواندن صورت پذیرفت. این پژوهش با روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه انجام شد. دوره پیگیری نیز دو ماه اجرا شد. جامعه آماری مورد مطالعه کودکان با ناتوانی یادگیری خواندن پایه دوم تا چهارم دبستان منطقه 6 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. در این پژوهش 37 کودک با ناتوانی یادگیری خواندن به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش در 12 جلسه در مدت 6 هفته توان بخشی شناختی- غیرحرکتی را دریافت کردند. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه شامل نرم افزار N-BACK (جگی و همکاران، 2008) و آزمون برج لندن (شالیس، 1982) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 با روش تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که توان بخشی شناختی- غیرحرکتی بر حافظه کاری (0001>P) و انعطاف پذیری شناختی (0001>P) کودکان با ناتوانی یادگیری خواندن تاثیر معنی داری دارد. بر اساس نتایج پژوهش می توان نتیجه گرفت که توان بخشی شناختی- غیرحرکتی با تاثیر بر قسمت کرتکس مغز و با بکارگیری تمرینات هدفمند شناختی می تواند روشی موثر برای بهبود حافظه کاری و انعطاف پذیری شناختی کودکان با ناتوانی یادگیری خواندن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، توان بخشی شناختی- غیرحرکتی، حافظه کاری، ناتوانی یادگیری خواندن
  • الهه شیروی، شکوفه متقی*، عذرا محمدپناه صفحات 135-142

    هدف از پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی هوش هیجانی در رابطه بین تیوری ذهن و تصمیم گیری پرخطر دانش آموزان دختر بود. طرح پژوهش توصیفی- همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری است. این پژوهش از لحاظ هدف در زمره ی پژوهش های کاربردی قرار دارد. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر مقاطع متوسطه اول و دوم (13 تا 18 سال) شهرستان خمینی شهر در سال 1400 بود که 300 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه-ی هوش هیجانی شات (1998) و آزمون های نرم افزاری خطرپذیری بادکنکی بارت لجیوز و همکاران (2002) و ذهن خوانی از طریق تصاویر چشم بارون-کوهن و همکاران (2001) جمع آوری شد. در بخش تجزیه و تحلیل آمار استنباطی از مدل یابی معادلات ساختاری با کمک نرم افزار ایموس استفاده شد. نتایج نشان داد که تیوری ذهن بر هوش هیجانی تاثیر مثبت و معناداری دارد (05/0 <p و با ضریب اثر23/0)، تیوری ذهن بر تصمیم گیری پر خطر تاثیر مثبت و معناداری دارد (05/0 < p و با ضریب اثر 13/0)، هوش هیجانی بر تصمیم گیری پر خطر تاثیر مثبت و معناداری دارد (05/0 <p و با ضریب اثر 0/18) و نقش میانجی هوش هیجانی در رابطه بین تیوری ذهن و تصمیم گیری پر خطر معنادار شد (001/0 <p و با ضریب اثر 04/0). نهایتا یافته ها حاکی از آن بود که تیوری ذهن و هوش هیجانی نتوانستند عملکرد تصمیم گیری پرخطر را در نوجوانان بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: تئوری ذهن، تصمیم گیری پرخطر، نوجوانان، هوش هیجانی
  • اسدالله صحتی*، مرضیه علیوندی وفا، داود حسینی نسب صفحات 143-153

    هدف این پژوهش، تعیین اثربخشی آموزش فنون رفتار درمانی دیالکتیکی بر تحمل پریشانی هیجانی و ابراز وجود دانش ‏آموزان قربانی قلدری بود. این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش ‏آزمون و پس ‏آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش ‏آموزان پسر دبیرستانی دوره اول متوسطه شهر تبریز در سال 98-1397 بود که از میان آن‏ها با استفاده از روش نمونه‏ گیری هدفمند، خوشه‏ای تک مرحله‏ای، و روش غربالگری 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند؛ به ‏طوری که هر گروه را 15 نفر تشکیل دادند. ابزارهای مورد استفاده فرم ایرانی مقیاس قربانی قلدری، آزمون تحمل پریشانی هیجانی سیمونز و گاهر و پرسشنامه ‏ی ابراز وجود (ASA) بود. گروه‏ آزمایشی، طی 10 جلسه تحت آموزش فنون رفتار درمانی دیالکتیکی قرار گرفت؛ در حالی ‏که گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. داده‏ ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتایج بدست آمده نشان داد که نمرات پس‏آزمون تحمل پریشانی هیجانی و ابراز وجود گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی‏داری دارند (0/001< p). بدین ترتیب می‏توان گفت که آموزش فنون رفتار درمانی دیالکتیکی میزان تحمل پریشانی هیجانی و ابراز وجود دانش آموزان قربانی قلدری را افزایش می‏دهد.

    کلیدواژگان: رفتار درمانی دیالکتیکی، تحمل پریشانی، ابراز وجود، دانش‏آموزان قربانی قلدری
  • زهره ظهوری زنگنه، سوزان امامی پور*، آنیتا باغداساریانس صفحات 155-165
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل پیش بینی امید بر اساس حمایت اجتماعی و معنای زندگی با میانجیگری تاب آوری روانی در دانشجویان صورت پذیرفت. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه های غیردولتی شهر تهران بود که در سال تحصیلی 1399-1398 به تحصیل اشتغال داشتند. نمونه آماری شامل 480 دانشجو بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه حمایت اجتماعی (SSQ) (زیمت و همکاران، 1988)؛ پرسشنامه معنای زندگی (MLQ) (استگر و فرازیر، 2006)؛ پرسشنامه تاب آوری روانی (PRQ) (کانر و دیودیسون، 2003) و پرسشنامه امید (HQ) (سیمپسون، 1999) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS ویرایش 23 صورت گرفت. نتایج نشان داد حمایت اجتماعی، معنای زندگی و تاب آوری روانی با امید در دانشجویان همبستگی معنادار دارند (01/0>p). همچنین حمایت اجتماعی، معنای زندگی و تاب آوری روانی بر امید دانشجویان دارای اثر مستقیم معنادار است (01/0>p). علاوه بر این نتایج بوت استراپ نشان داد که تاب آوری روانی در رابطه حمایت اجتماعی و معنای زندگی با امید دانشجویان دارای نقش میانجی گری معنادار است (01/0>p). در نهایت مدل از برازش مناسب برخوردار بود. با توجه به نقش میانجی معنادار تاب آوری روانی لازم است که درمانگران و مشاوران با بکارگیری آموزش تاب آوری روانی، امید را در نزد دانشجویان افزایش دهند.
    کلیدواژگان: امید، حمایت اجتماعی، معنای زندگی، تاب آوری روانی
  • حریه عباس مفرد، سعید ملیحی الذاکرینی*، کوثر الهی صفحات 167-176
    مقدمه
    سندرم روده تحریک پذیر به دلیل اثرات فیزیولوژیکی مزمن، سبب ابجاد آسیب های شناختی و روان شناختی برای مبتلایان می شود. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر همجوشی شناختی و فاجعه پنداری درد در زنان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر انجام گرفت.
    روش
    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به متخصص های گوارش شهر رامسر در فصل تابستان سال 1400 بود. در این پژوهش تعداد 30 زن مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند (هر گروه 15 زن). پس از ریزش تعداد 26 نفر در پژوهش باقی ماندند (13 نفر در گروه آزمایش و 13 نفر در گروه گواه). گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (لواس و اسچامان- الیور، 2018) را طی دو و نیم ماه در 8 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه همجوشی شناختی (گیلاندرز و همکاران،2010) و پرسشنامه فاجعه پنداری درد (سالیوان و همکاران، 1995) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر همجوشی شناختی و فاجعه پنداری درد در زنان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر تاثیر معنادار داشته (p<0/001) و توانسته منجر به کاهش همجوشی شناختی و فاجعه پنداری درد در این زنان شود.
    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، فاجعه پنداری درد، همجوشی شناختی
  • قاسم عبدلپور*، آرزو لشکری، محمد محمودزاده، رسول امینی صفحات 177-185
    هدف پژوهش حاضر، بررسی روابط ساختاری نگرانی، نشخوار فکری، بی خوابی و عواطف منفی با افکار پارانویید بود. طرح پژوهش حاضر، از نوع توصیفی همبستگی است. برای این منظور، 420 نفر از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر با استفاده از نمونه گیری خوشهای انتخاب شدند و به پرسشنامه های نگرانی پنسیلوانیا، مقیاس نشخوار فکری نالن هاکسما، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لوی باند، مقیاس بی خوابی بوستین و مقیاس افکار پارانویید که در اختیار آن ها گذاشته شده بود، پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری انجام شد. همچنین برای طبقهبندی، پردازش و تحلیل داده ها و بررسی فرضیه های پژوهش از نرم افزارهای آماری 22SPSS و لیزرل 85,8 استفاده شد. ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخصهای برازندگی نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازهگیری، برازش دارد (98/0CFI=، 96/0NFI=، 048/0 RMSEA=). نتایج نشان داد که بی خوابی به صورت غیر مستقیم از طریق عاطفه منفی و نگرانی و نشخوارهای فکری بر افکار پارانویا و همچنین عاطفه منفی به صورت غیرمستقیم از طریق نشخوار و نگرانی بر افکار پارانویید تاثیر دارد. میتوان براساس یافته های پژوهش، نتیجه گرفت که عاطفه منفی و نگرانی و نشخوارهای فکری در رابطه بین بی خوابی و افکار پارنویا نقش واسطهای دارد. توجه به این مکانیسم تاثیر، در تدوین مداخلات پیشگیرانه و درمانی کارآمد برای کاهش افکار پارانویا میتواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: افکار پارانویا، نشخوار فکری، عاطفه منفی، نگرانی، بی خوابی
  • سید مجتبی عقیلی*، زهرا مهقانی قشلاق، آرزو اصغری صفحات 187-194
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پرخاشگری، تنظیم هیجان و امید به زندگی دختران آسیب دیده اجتماعی بود. طرح تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون_ پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه دختران آسیب دیده اجتماعی در مرکز بازپروری بهزیستی گرگان بودند که از میان آنها 30 دختر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج، (2001)، پرخاشگری باس و پری (1992) و امید به زندگی میلر (1988) در مراحل قبل و بعد از درمان استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه، تحت درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد هیز (2007) قرار گرفتند اما گروه گواه هیچ گونه درمانی دریافت نکرد. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش پرخاشگری، بهبود تنظیم هیجان و امید به زندگی دختران آسیب دیده اجتماعی تاثیر معنی دار دارد (05/0>P). بنابراین یافته های این پژوهش، تلویحات عملی در موقعیت های بالینی را دارد که مورد بحث واقع شده است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، پرخاشگری، تنظیم هیجان، امید به زندگی، آسیب اجتماعی
  • رامین غریب زاده، عادل زاهدبابلان*، مهدی معینی کیا، تقی اکبری صفحات 195-202

    هدف پژوهش حاضر، بررسی روایی، پایایی و ساختار عاملی مقیاس مدرسه شاد در دانش آموزان مقطع ابتدایی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان ابتدایی ناحیه یک شهر اردبیل در سال تحصیلی 1401-1400 (به تعداد 30687) دانش آموز بود که تعداد 380 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت محاسبه روایی همگرا از پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI) و روایی واگرا از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) استفاده شد. روایی سازه از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. پایایی به کمک روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی و تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای اس. پی. اس. اس. نسخه 25 و لیزرل نسخه 8/8 انجام شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی همانند فرم اصلی، 2 عامل شادی در مدرسه و نارضایتی در مدرسه را مورد تایید قرار داد. همچنین، ضریب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس برابر با 81/0 و برای خرده مقیاس های شادی در مدرسه و نارضایتی در مدرسه به ترتیب برابر 86/0 و 80/0 به دست آمد. علاوه بر این، ضریب بازآزمایی با فاصله چهار هفته برای کل پرسشنامه 74/0 و برای خرده مقیاس های شادی در مدرسه و نارضایتی در مدرسه به ترتیب 70/0 و 74/0 به دست آمد. همچنین ضرایب همبستگی نشان دهنده روایی همگرا و تشخیصی مطلوب پرسشنامه بود (001/0<p). با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که پرسش نامه مدرسه شاد ابزاری قابل اعتماد و روا برای اندازه گیری مدرسه شاد در دانش آموزان ابتدایی است.

    کلیدواژگان: مدرسه شاد، نارضایتی در مدرسه، روایی، پایایی، دانش آموزان
  • نیکو فرحزادی، شهره قربان شیرودی*، جواد خلعتبری، محمدرضا زربخش صفحات 203-212

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر دانش هیجانی و همدلی کودکان دارای خودکنترلی پایین انجام گرفت. پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان دوره ابتدایی دارای خودکنترلی پایین شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود. در این پژوهش تعداد 26 کودک دارای خودکنترلی پایین با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و با روش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش آموزش کارکردهای اجرایی را طی دو ماه در 8 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه خودکنترلی کودکان (CSQ) (کندال و ویلکاکس، 1979)، پرسشنامه دانش هیجانی (EKQ) (ریفی و همکاران، 2007) و مقیاس همدلی (ES) (جولیف و فارینگتون، 2006) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش کارکردهای اجرایی بر دانش هیجانی و همدلی کودکان دارای خودکنترلی پایین تاثیر معنادار دارد (001/0>p). بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش کارکردهای اجرایی با بهره گیری از فنونی همانند افزایش توجه، تمرکز و دقت، سازماندهی فعالیت ها بازداری پاسخ و کنترل تکانشگری می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت افزایش دانش هیجانی و همدلی کودکان دارای خودکنترلی پایین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش کارکردهای اجرایی، دانش هیجانی، همدلی، خودکنترلی
  • شیوا گوهری، سید علی حسینی المدنی*، فرشته افکاری صفحات 213-221

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان ذهن آگاهی کودک محور بر کیفیت دلبستگی و تعامل والد- فرزندی کودکان طلاق با دشواری در خودنظم دهی هیجانی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان دختر طلاق با دشواری در خودنظم دهی هیجانی (9 تا 12 سال) بود که در دوره ابتدایی در سال تحصیلی 1401-1400 در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش تعداد 26 کودک دختر طلاق با دشواری در خودنظم دهی هیجانی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (هر گروه 13 کودک). گروه آزمایش مداخله درمان ذهن آگاهی کودک محور را طی دو نیم ماه در 10 جلسه 65 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه نظم جویی هیجانی کودکان (گارنفسکی و همکاران ، 2007)؛ پرسشنامه دلبستگی کودکان (کاپنبرگ و هالپرن، 2006) و پرسشنامه تعامل والد- فرزندی بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس آمیخته با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که درمان ذهن آگاهی کودک محور بر کیفیت دلبستگی و تعامل والد- فرزندی کودکان طلاق با دشواری در خودنظم دهی هیجانی تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان ذهن آگاهی با بهره گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه و بودن در زمان حال می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود کیفیت دلبستگی و تعامل والد- فرزندی کودکان طلاق با دشواری در خودنظم دهی هیجانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دشواری در خودنظم دهی هیجانی، درمان ذهن آگاهی کودک محور، کودکان طلاق، کیفیت دلبستگی
  • تراب نجاری* صفحات 223-228
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ابعاد منش شخصیت در پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز و دانشگاه تبریز در سال 98-1397 بود که با روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 120 نفر انتخاب و به پرسشنامه های تعلل ورزی تحصیلی و سرشت و منش کلونینجر (TCI-125) پاسخ دادند. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که ابعاد منش شخصیت بطور ترکیبی قادرند تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان را بطور معنی دار تبیین کنند و مبتنی بر ضرایب بتا، هر یک از ابعاد همکاری، خودراهبری و خودفراروی، در پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی، نقش منفی و معنی دار دارند. مبتنی بر یافته ها می توان استنباط نمود که برخورداری از ویژگی خودراهبری، یعنی توانایی شخص برای انتخاب اهداف و مسیولیت پذیری و نیز ویژگی همکاری یعنی پنداشت خود بعنوان بخشی از جهان انسانی و جامعه و با وجدان بودن، موجب بازداشت فرد از فروگذاری در انجام وظایف شده و از طرفی، ویژگی خودفراروی در فرد بموجب ایمان مذهبی و متانت وی را از طفره رفتن در انجام مسیولیت هایش بازداشته و به اهدافش جهت می دهد.
    کلیدواژگان: تعلل ورزی تحصیلی، همکاری، خودراهبری، خودفراروی
  • ماهان مومنی مزده، غلامرضا منشئی*، اصغر آقایی صفحات 229-237
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی معنا درمانی بر سطح معنایی و اجتناب شناختی دانشجویان دختر در معرض رفتارهای پرخطر انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی (با گروه آزمایش و گواه) با طرح سه مرحله ای (پیش آزمون- پس آزمون-پیگیری) و مرحله پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دختر در معرض رفتارهای پرخطر بود که در دانشگاه غیرانتفاعی هشت بهشت، دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد و اصفهان در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش تعداد 35 دانشجوی دختر در معرض رفتارهای پرخطر با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایدهی شدند (18 دانشجو در گروه آزمایش و 17 دانشجو در گروه گواه). دانشجویان حاضر در گروه آزمایش معنا درمانی را طی ده هفته در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. در این پژوهش از پرسشنامه گرایش به رفتارهای پرخطر (محمدخانی، 1386)، پرسشنامه سطح معنایی (آقایی، 1398) و پرسشنامه اجتناب شناختی (سکستون و دوگاس، 2008) استفاده شد. نتایج نشان داد که معنا درمانی بر سطح معنایی و اجتناب شناختی (دانشجویان دختر در معرض رفتارهای پرخطر تاثیر معنادار دارد. بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که معنا درمانی با بهره گیری از فنونی همانند تغییر نگرش ها و گرفتن معنا از طریق راه های کشف معنا، مسیولیت پذیری، غلبه بر یاس و افزایش امید به زندگی و حمایت عاطفی اعضا از یکدیگر می تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود سطح معنایی و کاهش اجتناب شناختی دانشجویان دختر در معرض رفتارهای پرخطر مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، سطح معنایی، اجتناب شناختی، دانشجویان، رفتارهای پرخطر
  • مجتبی ندری، مسعود صادقی*، فاطمه رضایی صفحات 239-250

    هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل معادلات ساختاری اختلال اضطراب اجتماعی بر اساس مولفه های آسیب های دوران کودکی و سبک دلبستگی ناایمن با میانجی گری باورهای فراشناخت بود. طرح پژوهشی، همبستگی و به شیوه معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در سال تحصیلی 1401-1400 در استان تهران بودند. تعداد 306 نفرکه در پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانور نمره بالای 40 را بدست آورده بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های تجارب آسیب زای محمدخانی (2003)، پرسش نامه سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987)، باورهای فراشناخت ولز (2003) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی کانور (2000) استفاده شد. سپس داده های به دست آمده وارد مدل مفروضه معادلات ساختاری گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از نرم افزارSPSS19 و AMOS24 استفاده شد. نتایج تحلیل مدل نشان داد که مدل فرضی پژوهش با داده ها برازش مطلوبی دارد. متغیرهای پیش بین تروماهای کودکی و سبک دلبستگی ناایمن به صورت مستقیم و غیرمستقیم با میانجی گری باورهای فراشناخت بر اختلال اضطراب اجتماعی دارای تاثیر مثبت و معنادار بودند. همچنین فراشناخت دارای تاثیر مستقیم بر اختلال اضطراب اجتماعی بود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که آسیب های دوران کودکی و سبک دلبستگی ناایمن می توانند پیشبین های قوی در اختلال اضطراب اجتماعی باشند و در این میان فراشناخت به عنوان متغیر میانجی بخشی از فرآیند اثرگذاری در شکل گیری نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی است. برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه آسیب های دوران کودکی، سبک های دلبستگی ناایمن و باورهای فراشناخت توصیه می گردد و همچنین مداخلات درمانی باید به این عوامل بپردازند.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، تروماهای کودکی، سبک دلبستگی ناایمن، باورهای فراشناخت
  • زینب نژادحسینیان، سعید بختیارپور*، فیروزه زنگنه مطلق صفحات 251-259
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل پیش بینی کیفیت زندگی بر اساس دلبستگی مادر به جنین با میانجی گری اضطراب بارداری در زنان باردار صورت پذیرفت. روش پژوهش، توصیفی- همبستگی و تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و مطب متخصصین زنان شهر اهواز در شش ماهه دوم سال 1398 بود. نمونه آماری شامل 400 زن باردار بود که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (وار و شربوم، 1992) (QLQ)، پرسشنامه اضطراب بارداری (وندنبرگ، 1990) (PAQ) و پرسشنامه دلبستگی مادر به جنین (کرانلی، 1981) (MAFQ) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل مسیر و آزمون بوت استراپ صورت گرفت. نتایج نشان داد دلبستگی مادر به جنین و اضطراب بارداری با کیفیت زندگی دارای رابطه معنادار است (01/0>p). همچنین دلبستگی مادر به جنین و اضطراب بارداری بر کیفیت زندگی دارای اثر مستقیم معنادار است (01/0>p). علاوه بر این نتایج بوت استراپ نشان داد که اضطراب بارداری در رابطه دلبستگی مادر به جنین با کیفیت زندگی زنان باردار دارای نقش میانجی گری معنادار است (01/0>p). در نهایت مدل از برازش مناسبی برخوردار بود. با توجه به نقش میانجی معنادار اضطراب بارداری لازم است که درمانگران بالینی با بکارگیری روش های درمانی روان شناختی کارآمد، اضطراب بارداری زنان باردار را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: اضطراب بارداری، کیفیت زندگی، زنان باردار، دلبستگی مادر به جنین
  • عارفه نیسی، علی تقوائی نیا*، محمدرضا فیروزی صفحات 261-269

    تعاملات معلم-دانش آموز در مدرسه یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده در رشد شناختی، اجتماعی، عاطفی و رفتاری دانش-آموزان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش الگوی تعلیمی بر کمک طلبی تحصیلی و بهبود روابط معلم-دانش-آموز انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی و بر اساس طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر متوسطه شهرستان هویزه در سال تحصیلی 1400-1399بود. تعداد 40 نفر از میان این دانش-آموزان به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) قرارداده شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 80 دقیقه ای برنامه آموزشی الگوی تعلیمی قرار گرفت؛ درحالی که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. فرایند جمع آوری داده ها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون با مقیاس کمک طلبی ریان و پنتریچ (1997) و پرسش نامه ارتباط معلم- دانش آموز مورری و زوواک (2011) در دو گروه انجام گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-25 و تحلیل کواریانس انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که پس از کنترل اثر پیش آزمون، تاثیر برنامه الگوی تعلیمی در گروه آزمایش بر هر کدام از متغیرهای مورد بررسی معنادار بود. بر اساس این نتایج، برنامه آموزشی الگوی تعلیمی از یک طرف کمک طلبی تحصیلی، اعتماد و ارتباط بین معلم-دانش آموز را افزایش داده و از طرف دیگر، باعث کاهش اجتناب از کمک طلبی و بیگانگی میان معلم و دانش آموز گروه آزمایش شده است (01/0>p). در نتیجه می توان گفت آموزش الگوی تعلیمی می تواند موجب افزایش کمک طلبی تحصیلی در دانش آموزان و بهبود روابط میان معلم و دانش‏ آموزان شود.

    کلیدواژگان: الگوی تعلیمی، کمک طلبی تحصیلی، روابط معلم - دانش آموز
  • افسانه هنردار، مجتبی انصاری شهیدی*، امیرحسین راه نجات، حسن رضایی جمالویی صفحات 271-281
    مقدمه

    چاقی معضلی فراگیر است که می تواند سلامت جسمانی را به شدت دچار آسیب سازد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی و درمان شناختی-رفتاری بر مدیریت خود در افراد چاق صورت گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون به همراه مرحله پیگیری و با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مراجعه کنندگان به مرکز مشاوره و روان شناختی راه برتر شهر قزوین در سال 1398 بود که توسط پزشکان و متخصصان تغذیه تشخیص چاقی گرفته بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 60 نفر انتخاب شده و به روش تصادفی در سه گروه (رفتاردرمانی دیالکتیکی و درمان شناختی رفتاری و کنترل) گمارده شدند (هر گروه 20 نفر). برای گروه های آزمایش درمان شناختی رفتاری و رفتار درمانی دیالکتیکی به مدت 10 جلسه اجرا شد و برای گروه کنترل درمانی صورت نگرفت. پرسشنامه رفتارهای خودمدیریتی چاقی در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری شش ماهه توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. از آزمون تحلیل واریانس آمیخته برای آنالیز داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به تفاوت مراحل آزمون بعد از انجام دو مداخله رفتاردرمانی دیالکتیکی و درمان شناختی رفتاری، عضویت گروهی و تعامل مراحل و گروه برای مدیریت خود معنادار بود (05/0>P). اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی بیش از درمان شناختی رفتاری بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد رفتاردرمانی دیالکتیکی و درمان شناختی رفتاری می تواند در افزایش مدیریت خود در افراد چاق موثر باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت خود، رفتاردرمانی دیالکتیکی، درمان شناختی رفتاری، چاقی
  • فاطمه وحدت نیا*، فریدون یاریاری، حمید خانی پور، مهناز شاهقلیان صفحات 283-294

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی دشواری تنظیم هیجان، مشکلات بین فردی، و تنبیه خود در رابطه خودزنی غیرکشنده با خودکشی بود. مطالعه حاضر از نوع مطالعات همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر سنین 12 تا 18 سال شهرستان شهریار در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 300 نفر از آنان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل فهرست اظهارات خودزنی، مقیاس سنجش افکار خودکشی، پرسشنامه رفتارهای خودکشی-تجدیدنظر شده، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان، پرسشنامه دشواریهای بین فردی نوجوانان، و مقیاس اشکال انتقاد از خود بودند. تحلیل آماری داده ها با استفاده نرم افزار Smart PLS 3 انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که اثر مستقیم خودزنی به خودکشی معنی دار است. اثر غیرمستقیم خودزنی به خودکشی از طریق دشواری تنظیم هیجان معنی دار نبود. اثر غیرمستقیم خودزنی به خودکشی از طریق مشکلات بین فردی معنی دار نبود. اثر غیرمستقیم خودزنی به خودکشی از طریق تنبیه خود معنی دار بود. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که در افرادی که اقدام به خودزنی می کنند تنبیه خود می تواند پیش بینی کننده خودکشی باشد. با وجود رابطه معنادار خودزنی با خودکشی، دشواری تنظیم هیجان، و مشکلات بین فردی؛ و عدم معناداری نقش میانجی دشواری تنظیم هیجان و مشکلات بین فردی در پیش بینی خودکشی، به نظر میرسد دشواری تنظیم هیجان و مشکلات بین فردی نمی توانند موجب سوق دادن خودزنی به خودکشی شوند. مداخله برای کاهش تنبیه خود می تواند در پیشگیری از خودزنی و خودکشی مفید باشد.

    کلیدواژگان: خودزنی غیرکشنده، خودکشی، دشواری تنظیم هیجان، مشکلات بین فردی، تنبیه خود
|
  • Hamideh Adavi, Ezatollah Ghadampour *, Mohamad Abasi Pages 1-9

    The aim of this research was to investigate The effectiveness of teaching phenographix method on the level of phonological awareness and attitude to reading of students with reading difficulties. The study was a quasi experimental pretest-posttest with control group. The statistical population includes all students (boys and girls) with reading difficulties, fourth and fifth grades of elementary school in Aligudarz, who are studying in the academic year 2019-2020, Targeted sampling method of which 30 students (15 in the experimental group and 15 in the control group was selected as the sample size and randomly. Research tools included Dastjerdi and Soleimani Phonological Awareness Test (PAT) (1389) and McKenna & Kear (ATQ) (1990) attitudes to reading. Data using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were analyzed. research results show that teaching phenographix techniques increased phonological awareness and improving attitude to reading in students with reading difficulties (p<0/001). Therefore, it can be said that reading is one of the main skills identifying lower elementary students with reading difficulties is essential to solving their problem.

    Keywords: reading motivation model, Phonological awareness, attitude to reading, Reading Difficulties
  • Fariba Payandeh, Parvaneh Mohamadkhani *, Mahmoud Borjali Pages 11-22

    The purpose of the present study was to investigate the role mediating of co-rumination in relationship between self-esteem and self-compassion with anxiety in adolescents. The present research is the correlation study using structural equation modeling. The statistical population in this research included the high schools students of Tehran city in academic year of 1400-1401. The sample size was selected based on Kline model (2016) and with available sampling method (online method) of 300 students. Data collection tools included the anxiety inventor of Beck and et al (1988), self-esteem scale of Rosenberg (1989), self- compassion scale of Neff (2003) and co-rumination questionnaireof Davidson and et al (2014). Statistical analysis of data was performed using AMOS-24 software. Findings showed that self-esteem and self-compassion have the ability to predict anxiety both directly and indirectly through role mediating of co-rumination. Also, proposed model had an acceptable fitness to the data (RMSEA=0/072, P-value<0/05) and analyses also revealed that %56 of variance of anxiety was explained by self-esteem and self-compassion through the mediating role of co-rumination. Thus, the anxiety of adolescents is influenced by self-esteem, self-compassion and co-rumination. This finding can be used to design an intervention and a comprehensive approach to reduction of anxiety symptoms in adolescent community.

    Keywords: Anxiety, co-rumination, self-compassion, Self-Esteem
  • Behzad Taghipuor *, Seyedeh Fatemeh Sharifi, Roqayeh Barzegaran, Seyyedeh Nasim Seyyedi, Lili Ebadi Vahd Pages 23-29
    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of Mindful Self-Compassion Training on Distress Tolerance and Emotional Inhabitation in Students with Generalized Anxiety Disorder. The statistical population was whole client Students of the Generalized Anxiety Disorder in Ardabil Seyed Hatami comprehensive health clinic in the year 2021. 30 Students with Generalized Anxiety Disorder were selected through the purposive sampling method and randomly assigned into two equal experimental and control. Experimental group received 8 weeks of mindful self-compassion training 90 minutes each session During this period, the control group did not receive any intervention. distress tolerance Questionnaire and emotional inhabitation were used in pre-test, post-test to assess the subjects. Data were analyzed by Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) and Analysis of Covariance (MNCOVA). The result showed that Mindful self-Compassion Training was effective on distress tolerance and emotional inhabitation. Therefore, it could be said that the Mindful self-Compassion Training improvement distress tolerance and emotional inhabitation scores in Students with Generalized Anxiety Disorder.
    Keywords: Mindful self-Compassion Training, Distress Tolerance, Emotional Inhabitation, Generalized anxiety disorder
  • Faezeh Tourani *, Hakimeh Aghaei, Leila Haji Aghaei, Amin Sanei Pages 31-39
    Introduction
    The aim of this study was to compare the effectiveness of metacognitive therapy and emotion regulation skills on fashion orientation, irrational beliefs and thought-action fusion in women applying for cosmetic surgery.
    Method
    The present study was a semi-experimental design with a multi-group pre-test-post-test design with a control group. 30 women referring to Nika beauty clinic in Shahrood city were selected as available and randomly assigned to three groups of 10 people. The experimental groups each participated in 8 therapy sessions, one 60-minute session per week, but the control group did not receive any intervention until the end of the study. The research tool included a questionnaire of fashion orientation, irrational beliefs and thought-action fusion. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance and Tukey's post hoc method.
    Findings
    The results showed that metacognitive therapy and emotion regulation skills were significantly effective in reducing fashion trends, irrational beliefs, and thought-action fusion compared to the control group (P<0.05). The results of Tukey's test showed that the average of the metacognitive therapy group was more effective in the research variables than the emotion regulation training group in the post-test and showed a significant difference (P<0.05).
    Conclusion
    The findings of this research have shown the effectiveness of these two interventions in reducing the trend towards fashion, irrational beliefs and thought-action fusion. Therefore, therapists can use these two therapeutic and educational approaches, especially metacognitive therapy, which is one of the third wave therapies.
    Keywords: metacognitive therapy, Emotion Regulation, fashion orientation, Irrational beliefs, thought-action fusion
  • Seyed Adnan Hosseini *, Rahim Badri Gargari Pages 41-48

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotional self-regulation training on reducing bullying behaviors of male high school students in Sanandaj. The research method was quasi experimental with pre-test, post-test and control group and Patchin and Hindoja (2011) bullying scale was used as a research tool. For sampling, first a school was selected by cluster random sampling and 40 students with the highest bullying behavior were identified and then randomly assigned to an experimental and a control group. In the practical phase of the study, the emotional self-regulation training program was presented to the experimental group in 10 sessions of 75 minutes for 5 consecutive weeks (two sessions per week), while the control group was not exposed to any intervention. Data analyzed using covariance test. Results showed a significant effectiveness of emotional self-regulation training on reducing bullying behavior of students in experimental group both in the experimental and follow-up stages (P <0.05). Based on these findings, it is suggested that emotional self-regulation trainig be included in anti-bullying programs in schools as an effective intervention for reducing bullying behaviors among students.

    Keywords: Emotional self-regulation, training, bullying, Students
  • Mostafa Hokmabadi *, Ezzatollah Ahmadi Pages 49-57

    Paranoia is an unfounded and threatening belief that others intend to harm a person, which is spread along a continuum in the clinical and non-clinical population. The aim of the present study is to investigate the relationship between perceived parenting styles and affective family climate with paranoid thoughts in two dimensions of reference idea and persecutory delusions in adolescents. The research method is descriptive and correlational. The statistical population is all the students at upper secondary school in Azarshahr city, from which 321 students selected as samples by available sampling. Research questionnaires included: Parental authority questionnaire buri (1991), Affective family climate Hillburn (1964) and Paranoid Thoughts Scale Green et al (2008). Data analysis was using correlation coefficient and regression analysis. The results showed that there is a negative and significant relationship between the affective family climate and paranoid thoughts in the two dimensions of reference idea and persecutory delusions, and between the authoritative parenting style and persecutory delusions. Also, the results of the regression analysis, the predictor variables were able to predict 5% of the changes in reference idea and 8% of the changes in persecutory delusions.

    Keywords: Paranoia thoughts, Reference ideas, Persecutory delusions, Affective family climate, Perceived parenting styles
  • Fatemeh Heydari, Hasan Ahadi *, Biuok Tajeri Pages 59-66

    the aim of The present study was comparing the effect of Compassion Focused Therapy (CFT) & Mindfulness-Based cognitive therapy on ambiguity tolerance in infertile women. Research method was quasi-experimental with pre-test, post- test, three-month follow-up with control group. The statistical population consist of 30-40 years old infertile women resident in Tehran city in 1400 years. Sampling method was Convenience Sampling. 45 available students selected and replaced randomly in group 5. The ambiguity tolerance Inventory (Simons & Gaher, 2015) was administered pre-test, post-test and follow-up. The training packages were Compassion Focused Therapy package (Gilbert, 2015) and Mindfulness-Based cognitive therapy package (Sadeqhi, Sajjadian & Nadi, 1400). CFT and MBCT applied on experimental groups (ninety minutes each session) weekly and the control group did not receive any training. The data analyzed by mixed analysis variance.

    Results

    Results showed that both of Compassion Focused Therapy (CFT) on & Mindfulness-Based cognitive therapy were affected the same on increasing to ambiguity tolerance, in infertile women (p<0.005). Three- month follow-up confirmed these results. Then by use to CFT and MBCT (especially CFT) can to increase to ambiguity tolerance in infertile women.

    Conclusion

    Then, CFT and MBCT (especially CFT) affective to raise the ambiguity tolerance and is necessary for using from these methods to improve ambiguity tolerance and psychological health of these infertile women.

    Keywords: Ambiguity Tolerance, Compassion Focused Therapy, mindfulness-based cognitive therapy, infertile women
  • Zahra Khosrojerdi *, Mahmood Heidari Pages 67-74
    The present study was conducted with the aim of determining the effect of strength-based parenting training on the psychological well-being of adolescents and the self-efficacy of parents. Research was a quasi-experimental with pre-test, post-test, follow-up and control group. The study population included parents of adolescents aged 12 to 18 years in Tehran in 1401-1400 who participated in virtual networks through information. The research sample consisted of 44 people (22 people in the experimental group and 22 people in the control group) were selected by available sampling method and considering entry and baseline condition. After matching, both groups were randomly divided into experimental and control groups. In matching, both groups were equal in terms of having the same age of teenagers and gender of parents. To collect data Dumka and et al.'s parent self-efficacy questionnaire (1996) and Ryff 's psychological well-being questionnaire (1989) were used in the stages before and after the implementation of the program and three months after the training. The strength-based parenting training program was presented to the experimental group in 8 two-hour sessions. In order to analyze the data with SPSS22 software, the mixed variance analysis method was used. The findings showed that that strength-based parenting training has a significant effect on increasing the self-efficacy of parents and the psychological well-being of adolescents (P ≥ 0.001). This effect remained stable in the three-month follow-up phase. Therefore, by using strength-based parenting training, it is possible to improve the self-efficacy of parents and the psychological well-being of adolescents.
    Keywords: psychological well-being, self-efficacy of parent, strength-based parenting, and Adolescent
  • Mohaddaseh Darvishi, Noushin Taghinejad *, Azita Amirfakhraei Pages 75-83
    The present study was conducted to investigate the effectiveness of self-differentiation training on empathy and self-control of divorced students with tendency towards high risk behaviors. The research method was semi experimental (with experimental and control groups) with three-stage design (pretest, posttest, follow-up) and two-month follow-up period. The statistical population of the research included divorced students with a tendency towards high risk behaviors who were studying in the first and second period of high school in the academic year of 2020-2021 in Bandar Abbas city. thirty five divorced student with a tendency towards high risk behaviors were selected through purposive sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups (18 student in the experimental and 17 student in the control group). The students in the experimental group received ten seventy five-minute sessions of self-differentiation training during ten weeks. High Risk Behaviors Questionnaire (Mohammadkhani, 2007), Empathy Questionnaire (Jolliffe, Farrington, 2006) and Self-Control Questionnaire (Tangney, Baumeister, Boone, 2004) were used in the present study.The results showed that self-differentiation training has significant effect on the empathy (p<0001, Eta=0.57, F=43.38) and self-control (p<0001, Eta= 0.53, F=37.32) in the divorced students with tendency towards high risk behaviors. According to the findings of the present study it can be concluded that self-differentiation training can be used as an efficient method to increace empathy and self-control of divorced students with tendency towards high risk behaviors through employing techniques such as differentiating rational from irrational beliefs, equipping the members with special communicative skills and shouldering the responsibility.
    Keywords: empathy, Self-Control, impulsivity, high risk behaviors, divirce
  • Somayeh Zalipoor, Kamran Yazdan Bakhsh *, Asie Moradi Pages 85-96
    The aim of this study was the effectiveness of reprocessing based on cognitive narratology on post-traumatic cognitions in female high school students faced with physical and emotional trauma in Kermanshah. The method of this study was quasi-experimental pretest-posttest with control group and its statistical method was analysis of covariance with repeated measures. In order to select the participants of the study, based on Cochran and Morgan table, 800 students aged 13 to 19 years were selected by cluster sampling and answered the post-traumatic stress disorder and post-traumatic cognition scale questionnaires. Of the 800 people who received a diagnosis of post-traumatic stress disorder, 40 were randomly selected and again randomly assigned to experimental and control groups. The members were assigned in such a way that 20 people in the experimental group received therapeutic protocol related to cognitive processing based on schema system and reprocessing based on cognitive narratology and 20 people in the control group did not receive any intervention. The results showed that reprocessing based on cognitive narratology on post-traumatic cognitions in post-test scores was significant (p <0.001).Post-traumatic cognitions in students with physical and emotional trauma.
    Keywords: Cognitive narratology, Post-traumatic cognitions, Physical, emotional trauma, Reprocessing
  • Kazem Sattari Sefidan Jadid * Pages 97-105

    The present study was with the aim of investigating the challenges and the process of building a spouse's identity in early marriage. this study a qualitative approach with the method of data base theory was used. The participants in this research were 23 people, including married women under the age of 15, who were selected using the purposeful sampling method based on the principle of saturation. The research tool is a semi-structured interview with open and standardized questions, and this information was analyzed and classified with the approach of Schwartz & Corbin contextual theory. After examining and categorizing the findings in three stages of open, central and selective coding, 350 open codes, 48 sub-categories and 11 main categories were obtained, and the detailed analysis and exploration of the findings and the examination of the governing relationships among the categories led to the discovery of the central phenomenon. "Spouse's identity construction" was found in the research that this phenomenon can be seen in all categories. results of the research showed that life without childhood identity and individual and cultural factors of marriage as causal conditions, social pressure leading to unavoidable life choices and basic challenges and problems as background conditions, spouse learning patterns and acute crises in joint life as intervention conditions, changing the life path, incompatible problem solving and adaptive problem solving were conceptualized as strategies and marital style and their life satisfaction and future outlook as a consequence of the construction of marital identity.

    Keywords: child marriage, spouse role, Spouse's identity construction
  • Zahra Sakhaie Ardakani, Fariborz Nikdel *, Ali Taghvaei Nia Pages 107-114

    Academic procrastination is a way to escape from living in the present and to postpone what we have decided to do to the future. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of schema therapy on rumination and academic procrastination of Yasouj University students. The design of this study was a quasi-experimental pretest, post-test with a control group. The statistical population included all undergraduate students of Yasouj University. Thus, among the undergraduate students of Yasouj University, students who wished to participate in the project were registered and then they were asked to complete the consent form in the research. Out of 72 volunteers, 60 student were registered and assigned to two experimental and control groups. They completed the Nalin Hooksma and Murrow rumination Questionnaires and the Lee procrastination Scale. The subjects in the experimental group were trained in schema therapy for 8 sessions and the control group did not receive any training. Then both groups were re-evaluated by post-test. One month later, post-test was followed up from both groups. After the pre-test, data analysis was performed using ANKOA analysis method. The results showed that the post-test scores of procrastination were significantly different between the two groups; this means that the procrastination of the experimental group has decreased after training in schema areas. According to the results of the present study, it can be concluded that schema therapy has positively and significantly treated rumination and academic procrastination.

    Keywords: Schema therapy, Early maladaptive schemas, Rumination, Procrastination
  • Soheila Soltani Asl Heris *, Mahdieh Khoshdelnezamiha Pages 115-121

     The present study was conducted with the aim of investigating the role of rumination and intolerance of uncertainty in the psychological compatibility of cancer patients in Mashhad, the present study was descriptive and correlational. The statistical population included all people with cancer who visited the hospitals and chemotherapy clinics of Mashhad in the second half of 2021 and the first half of 2022. The research sample included 206 patients who were eligible to enter the study and were selected purposefully. The tools used included the psychological-social compatibility questionnaire by Drugatis (1986), rumination by Hoksema & Maro (1991) and uncertainty intolerance by Friston. (1994). Data analysis was done using the multiple linear regression method with the help of SPSS version 26 software. The results of multiple regression showed that the linear combination of rumination and uncertainty intolerance could not predict the psychological compatibility of cancer patients. Regression coefficients showed that uncertainty intolerance was able to predict the psychological compatibility of cancer patients, but rumination could not predict the level of psychological compatibility to the disease. According to the results of the research, it seems necessary to provide appropriate training to reduce uncertainty intolerance in order to increase adaptation in cancer patients. According to the results of the research, it seems necessary to provide appropriate training to reduce uncertainty intolerance in order to increase adaptation in cancer patients.

    Keywords: psychological compatibility, Rumination, uncertainty intolerance, Cancer
  • Mozhgan Soltani, Gholamreza Pasha *, Parvin Ehteshamzadeh, Vahid Nejati Pages 123-134
    The present study was conducted to investigate the efficacy of cognitive- non motor rehabilitation on the working memory and cognitive flexibility of the children with disability in reading learning. It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. Follow-up period was administered during two months. The statistical population of the study included second- to fourth-grade children with reading learning disability in zone 6 of Tehran in academic year 2021-22. Thirty seven children with learning reading disability were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received twelve cognitive- non motor rehabilitation sessions during six weeks. The applied instruments in this study included N-BACK software (Jaeggi, et.al. 2008), Tower of London Procedure (Shallice, 1982). The collected data were analyzed via SPSS23 software through mixed ANOVA and follow-up tests. The results showed that cognitive- non motor rehabilitation has significant effect on working memory (p<0001) and cognitive flexibility (p<0001) of the children with reading learning disability. According to the results of the present study it can be concluded that cognitive- non motor rehabilitation can be used an effective method to improve working memory and cognitive flexibility of the children with reading learning disability through influencing cortex and applying purposeful cognitive-motor exercises.
    Keywords: cognitive flexibility, cognitive- non motor rehabilitation, Working memory, reading learning disability
  • Elahe Shirovi, Shekoofeh Mottaghi *, Azra Mohammadpanah Pages 135-142

    The present study was conducted with the purpose of investigating the mediating role of emotional intelligence in the relationship between theory of mind and risky decision making. The design of the research was descriptive-correlation, which was carried out by the method of structural equation modeling. In terms of its purpose, this research is among applied research. The statistical population included female students (13 to 18 years old) of Khomeini Shahr city in 2021, of which 300 were selected as the research sample using the available method. The data were collected using the emotional intelligence questionnaire of Schutte (1998) and software tests of balloon risk taking bart by Lejuez et al. (2002) and mind reading through eye images Baron-Cohen et al. (2001). The results showed that theory of mind has a positive and significant effect on emotional intelligence (p < 0.05 and with an effect coefficient of 0.233), theory of mind has a positive and significant effect on risky decision making (p < 0.05 and with an effect coefficient of 0.138), emotional intelligence has a positive and significant effect on high-risk decision-making (p<0.05 and with an effect coefficient of 0.188) and the mediating role of emotional intelligence in the relationship between theory of mind and high-risk decision-making was significant (p <0.001 and with an effect coefficient of 0.044). Finally, the findings indicated that theory of mind and emotional intelligence could not improve risky decision-making performance in teenagers.

    Keywords: Theory of mind, Risky Decision-Making, Adolescents, Emotional Intelligence
  • Asadolla Sehati *, Marziyeh Alivandi Vafa, Davood Hosseininasab Pages 143-153

    The purpose of this study was determination the effectiveness of Dialectical behavior therapy techniques Training on distress tolerance and self-assertiveness in bullied-victimized students. This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study was all male high school students of first section of Tabriz city in the (2018-2019) who 30 bullied-victimized students were selected by purposeful sampling, one-stage cluster sampling, and screening procedures and finally these subjects were randomly assigned to the experimental and control group (15 subjects in each group). The instruments used included the Bullied-Victimized Iranian Scale, Simmons & Gaher Distress Tolerance Scale, self-assertiveness questionnaire(ASA). The experimental group experienced 10 sessions of training Dialectical Behavioral therapy techniques, while control group did not received any training. Data were analyzed using analysis of covariance method. Results showed that there were significant differences in distress tolerance, and self-assertiveness post-test scores between the experimental group and the control group (p < 0.001). Thus, it can be concluded that Dialectical behavior therapy techniques Training can improve distress tolerance and self-assertiveness among bullied-victimized male students.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Distress Tolerance, self-assertiveness, bullied-victimized students
  • Zohreh Zohori Zangeneh, Sozan Emami Pour *, Anita Baghdasarianes Pages 155-165
    The present study was conducted to offer a model of predicting hope according to the social support and meaning in life with the mediation role of psychological resilience in the university students. The research method was descriptive-correlational and pathway analysis. The statistical population of the study included all undergraduate students at non-state universities in the city of Tehran in academic year 2019-20. The statistical sample included 480 students who were selected through clustered random sampling method. The applied questionnaires included Social Support Questionnaire (SSQ) (Zimet, et.al. 1988), Meaning in Life Questionnaire (MLQ) (Steger, Frazier, 2006); Psychological Resilience Questionnaire (PRQ) (Conner, Davidson, 2003) and Hope Questionnaire (HQ) (Sympson, 1999). The data analysis was conducted through pathway analysis via SPSS and AMOS version 23. The results showed that social support, meaning in life and psychological resilience have significant relationship with hope in the students (p<0.01). Moreover, social support, meaning in life and psychological resilience have significant direct effect on the students’ hope (p<0.01). Furthermore, Bootstrap results showed that the psychological resilience has significant medication role in the relationship between social support and meaning in life (p<0.01). Finally the model enjoyed a suitable fitness. Taking the significant mediation role of psychological resilience, it is necessary for the therapists and consultants to increase the students’ hope through training psychological resilience.
    Keywords: Hope, Social Support, meaning in life, Psychological resilience
  • HORRIEH ABBAS MOFRAD, Saeid Mali Alzakerini *, KOSAR ELAHI Pages 167-176
    IBS causes cognitive and psychological damages in the people due to chronic physiologic effects. Therefore, the present study was investigated to investigate the efficacy of mindfulness-based cognitive therapy on the cognitive fusion and catastrophizing the pain in the women with IBS. the present study was quasi-experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the present study included the women with IBS who referred to gastroenterologists in the city of Ramsar in the summer 2021. 30 women with IBS were selected through convenient sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 women). 26 people (13 in the experimental and 13 in the control group) remained after the exit of some subjects. Experimental group received eight seventy-five-minute sessions of mindfulness-based cognitive therapy (Lovas, Schuman-Olivier, 2018) during two-and-a-half months. The applied questionnaires in this study included cognitive fusion questionnaire (Gillanders, et.al, 2010) and the questionnaire of catastrophizing the pain (Sullivan, et.al., 1995). the results showed that mindfulness-based cognitive therapy had significant effect on the cognitive fusion and catastrophizing pain in the women with IBS (p<0.001) and led to the decrease of cognitive fusion and catastophzing pain in these women. the findings of the present study revealed that mindfulness-based cognitive therapy can be applied as an efficient therapy to decrease cognitive fusion and catastrophizing pain in the women with IBS through employing techniques such as modifying cognitive process, mindful attention, acceptance and mindful behaviors.
    Keywords: Irritable Bowel Syndrome, mindfulness-based cognitive therapy, catastrophizing pain, Cognitive fusion
  • Ghasem Abdolpour *, Arezoo Lashkari, Mohammad Mahmoudzadeh, Rasoul Amini Pages 177-185
    Objective
    The aim of this study was to investigate the structural relationships between anxiety, rumination, insomnia and negative emotions with paranoid thoughts. The research design is descriptive-correlational. For this purpose, 240 students of Amirkabir University were selected using cluster sampling and given the Pennsylvania Concern Questionnaire, NalinHaxma Ruminant Scale, Depression, Anxiety and Stress Scale of Loebond, Bostin Insomnia Scale, and Paranoid Thought Scale. Which was given to them, they replied. Data analysis was performed using structural equation modeling. Also, SPSS 22 and LISREL 85.8 statistical software were used to classify, process and analyze the data and test the research hypotheses. Evaluation of the hypothetical model of the research using fitness indicators showed that the hypothetical model fits with the measurement model (CFI = 0.98, NFI = 0.96, RMSEA = 0.048). The results showed that insomnia indirectly affects paranoid thoughts through negative emotion and worry and rumination and also negative emotion indirectly affects paranoid thoughts through rumination and worry. Based on the research findings, it can be concluded that negative emotion and worry and rumination play a mediating role in the relationship between insomnia and paranoid thoughts. Paying attention to this mechanism of effect can be effective in formulating effective preventive and therapeutic interventions to reduce paranoid thoughts.
    Keywords: paranoid thoughts, Rumination, negative emotion, Worry, Insomnia
  • Mojtaba Aghili *, Zahra Mahghani Gheshlagh, Arezou Asghari Pages 187-194
    The aim of the present study was to determine the effectiveness of the treatment based on acceptance and commitment on aggression, emotion regulation and life expectancy of socially damaged girls. The design of the research was semi-experimental and of pre-test-post-test type with the control group. The statistical population was all the socially disadvantaged girls in the welfare rehabilitation center of Gorgan, from among whom 30 girls were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. To collect data, Garnevsky and Kraij, (2001), Aggression and Bass and Perry (1992) and Miller's (1988) life expectancy questionnaires were used in the pre- and post-treatment phases. The experimental group received Hayes (2007) acceptance and commitment group therapy for 8 sessions, but the control group did not receive any treatment. Research data were analyzed using univariate analysis of covariance. The findings showed that group therapy based on acceptance and commitment has a significant effect on reducing aggression, improving emotion regulation and life expectancy of socially disadvantaged girls (P<0.05). Therefore, the findings of this research have practical implications in clinical situations that have been discussed.
    Keywords: acceptance, commitment therapy, aggression, Emotion Regulation, life expectancy, Social Injury
  • Ramin Gharibzadeh, Adel Zahed Babelan *, Mahdi Moeinikia, Taghi Akbari Pages 195-202

    The purpose of this study was to investigate the validity, reliability and factor structure of the happy school questionnaire in primary school students. The statistical population of this research included all elementary school students of district one of Ardabil city in the academic year of 2022-2023 (30,687) of which 380 students were selected by multi-stage cluster sampling method. Depression, anxiety and stress scale (DASS-21) and Oxford happiness Inventory (OHI) were used to calculate convergent and diagnostic validity. Construct validity was investigated through confirmatory factor analysis. Reliability using Cronbach's alpha method and retesting and data analysis with S. software. P. S. S. Version 25 and Lisrel version 8/8 were done. The results of confirmatory factor analysis, like the original form, confirmed 2 factors of happiness at school and dissatisfaction at school. Also, the Cronbach's alpha coefficient for the whole scale was equal to 0.81, and for the subscales of happiness at school and dissatisfaction at school, it was equal to 0.86 and 0.80, respectively. In addition, the retest coefficient with an interval of four weeks was 0.74 for the whole questionnaire and 0.70 and 0.74 for the subscales of happiness at school and dissatisfaction at school, respectively. Also, the correlation coefficients indicated the convergent and diagnostic validity of the questionnaire (P<0.001). According to the obtained results, it can be said that the happy school questionnaire is a reliable and valid tool for measuring the happy school in primary school students.

    Keywords: happy school, school dissatisfaction, Validity, reliability, students
  • NIKO FARAHZADI, Shohreh Ghorban Shiroudi *, Javad Khalatbari, MohammadReza Zarbakhsh Pages 203-212

    The present study was conducted to investigate the efficacy of executive functions training on the emotional knowledge and empathy of the children with low self-control. It was an experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up period design. The statistical population of the study included primary school children with low self-control in Tehran in academic year 2021-22. 26 children with low self-control were selected through multi-stage clustered sampling and randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received eight seventy-five-minute sessions of executive functions training. The applied questionnaires in this study included Children’s Self-control Questionnaire (CSQ) (Kendal and Wilcox, 1979), emotional knowledge Questionnaire (EKQ) (Rieffe et al, 2007) and empathy Questionnaire (ES) (Jolliffe, Farrington, 2006). The data were analyzed through mixed ANOVA and Bonferroni Follow-up test. The results showed that executive functions training has significant effect on the emotional knowledge and empathy of the children with low self-control (p<0.001). According to the findings of the present study it can be concluded that executive functions training can be used as an efficient method to increase emotional knowledge and empathy of the children with low self-control through employing techniques such as increasing attention, concentration and accurace, organizing activities, avoiding response and controlling impulsivity.

    Keywords: Executive functions training, emotional knowledge, empathy, Self-Control
  • Shiva Gohari, Seyyed Ali Hoseini Almadani *, Fereshteh Afkari Pages 213-221

    The present study was conducted to investigate the efficacy of Child-centered mindfulness therapy on the attachment quality and parent-child interaction in the divorce-engaged children with difficulty in emotional self-regulation. The research method was quasi-experimental with pretest, posttest and two-month follow-up period design. The statistical population of the present study included female divorce-engaged children engaged with difficulty in emotional self-regulation (9 to 12 years old) who studied in primary school in academic year 2021-22 in Tehran. 26 female divorce-engaged children with difficulty in emotional self-regulation were selected through purposive sampling method and randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 13 children). The experimental group received ten sixty-five-minute sessions of Child-centered mindfulness therapy intervention during two months. The applied questionnaires in this study included Children's Emotional Regulation Questionnaire (Garnefski et.al, 2007) and Attachment Quality Questionnaire (Kappenberg, Halpern, 2007) and parent-child interaction Questionnaire (Fine, Moreland, Schwebel, 1983). The data were analyzed via SPSS23 software through mixed ANOVA method. The results showed that Child-centered mindfulness therapy has significant effect on the attachment quality and parent-child interaction of the divorce-engaged children with difficulty in emotional self-regulation (p<0.001). According to the findings of the study it can be concluded that Unified trans-diagnostic treatment can be used as an efficient method to increase attachment quality and parent-child interaction of the divorce-engaged children with difficulty in emotional self-regulation through techniques such as mindful emotions and thoughts and being in the present time.

    Keywords: difficulty in emotional self-regulation, Child-centered mindfulness therapy, divorce-engaged children, Attachment quality
  • Torab Najjari * Pages 223-228
    The aim of this study was to determine the role of personality traits in predicting students' academic procrastination. The statistical population of this study included students of Islamic Azad University, Tabriz Branch and Tabriz University in 1397-98. By cluster sampling method, 120 people were selected and given the academic procrastination questionnaire and Clowninger temperament (TCI). -125) answered. The results of multiple regression analysis showed that the dimensions of personality traits in combination can explain students' academic procrastination significantly and based on beta coefficients, each of the dimensions of cooperation, self-direction and self-transcendence in predicting academic procrastination, negative role and They are meaningful. Based on the findings, it can be inferred that having the characteristic of self-direction, ie the ability of a person to choose goals and responsibilities, as well as the characteristic of cooperation, ie considering himself as a part of the human world and society and being conscientious, prevents a person from abandonment. In performing his duties, on the other hand, the characteristic of self-reliance in a person according to his religious faith and sobriety prevents him from evading his responsibilities and directs his goals.
    Keywords: Educational procrastination, Cooperation, self-direction, self-expression
  • Mahan Momeni Mazdeh, Gholamreza Manshaei *, Asghar Aghaei Pages 229-237
    The present study was conducted to investigate the effectiveness of logo therapy on meaning of level and cognitive avoidance of female students exposed to high-risk behaviors. The research method was semi experimental (with experimental and control groups) with three-stage design (pretest, posttest, follow-up) and two-month follow-up period. The statistical population of the research included female students exposed to high-risk behaviors who were studying at Hasht Behesht Non-Profit University, Islamic Azad University of Najafabad and Isfahan in the academic year of 2020-2021. thirty five female student exposed to high-risk behaviors were selected through purposive sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups (18 student in the experimental and 17 student in the control group). The students in the experimental group received ten seventy five-minute sessions of logo therapy during ten weeks. High Risk Behaviors Questionnaire (Mohammadkhani, 2007), Meaning of Level Questionnaire (Aghaei, 2019) and Cognitive Avoidance Questionnaire) were used in the present study. The results showed that logo therapy has significant effect on the meaning of level and cognitive avoidance in the female students exposed to high-risk behaviors. According to the findings of the present study it can be concluded that logo therapy can be used as an efficient method to increace meaning of level and decreace cognitive avoidance of female students exposed to high-risk behaviors through employing techniques such as change in attitudes and taking logo via logo discovery method, accountability, overcoming despair, increasing life hope and affective support of the members from each other.
    Keywords: Logo therapy, meaning of level, Cognitive avoidance, students, High-risk behaviors
  • Mojtaba Nadri, Masoud Sadeghi *, Fatemeh Rezaei Pages 239-250

    The purpose of this research was to Developing a structural equation model of social anxiety disorder based on the components of childhood trauma and insecure attachment style with the mediation of metacognitive beliefs. The research design was correlational and structural equations. The statistical population of the research included all students of the Islamic Azad University of Olom-tahghighat in the academic year of 2021-2022 in Tehran province. To collect data, Mohammad Khani's Traumatic Experiences Questionnaire (2003), Hazen and Shaver's Attachment Style Questionnaire (1987), Wells' Metacognitive Beliefs (2003) and Connor's Social Anxiety Questionnaire (2000) were used. Then, the obtained data were entered into the structural equation hypothesis model. In order to analyze the obtained data, SPSS19 and AMOS24 software were used. The results of the model analysis showed that the hypothetical research model has a good fit with the data. Predictive variables of childhood traumas and insecure attachment style directly and indirectly with the mediation of metacognitive beliefs had a positive and significant effect on social anxiety disorder. Also, metacognition had a direct effect on social anxiety disorder. The results of the research indicate that childhood injuries and insecure attachment style can be strong predictors of social anxiety disorder, and in the meantime, metacognition as a mediating variable is a part of the influencing process in the form of Taking symptoms of social anxiety disorder. It is recommended to hold educational workshops in the field of childhood injuries, insecure attachment styles and metacognitive beliefs, and also therapeutic interventions should address these factors

    Keywords: Social anxiety disorder, childhood traumas, insecure attachment style, Metacognitive beliefs
  • Zeynab Nejadhoseinian, Saeid Bakhtiarpour *, Firozeh Zangeneh Motlagh Pages 251-259
    The present study was conducted to offer a model of predicting quality of life according to mother's attachment to the fetus with the mediation of pregnancy anxiety in pregnant women. The research method was descriptive-correlational and pathway analysis. The statistical population included pregnant women who referred to the hygiene centers and gynecologists offices in the city of Ahvaz in the autumn and winter of 2019. The statistical population included 400 pregnant women who were selected through available sampling method. The applied questionnaires included Quality of Life Questionnaire (Ware and Sherbourne, 1992) (QLQ), Pregnancy Anxiety Questionnaire (Vandenbergh, 1990) (PAQ) and Mother's Attachment to the Fetus Questionnaire (Cranley, 1981) (MAFQ). The data analysis was conducted through pathway analysis and Bootstrap test. The results showed that mother's attachment to the fetus and pregnancy anxiety have significant relationship with quality of life (p<0.01). Moreover, psychological resilience, couple intimacy, and pregnancy anxiety have significant direct effect on the quality of life (p<0.01). Furthermore, the results of Bootstap test showed that pregnancy anxiety has significant mediation role in the relationship of mother's attachment to the fetus with pregnant women’s quality of life (p<0.01). Finally, the model enjoyed an appropriate goodness of fit. Considering the significant mediation role of pregnancy anxiety it is necessary for the clinical therapists to decrease pregnant women’s anxiety through applying efficient psychological therapy methods.
    Keywords: Pregnancy anxiety, Quality of life, Pregnant Women, mother's attachment to the fetus
  • Arefeh Nisi, Ali Taghvaeinia *, Mohamadreza Firoozi Pages 261-269

    The teacher-student interactions is one of the determining factors in the cognitive, social, emotional and behavioral student’s development in school. The aim of this study was to effectiveness of the educational pattern training on academic help seeking and improving teacher-student relationship among girl secondary school students. The present research method is quasi-experimental and pre-test-post-test design with control group was used. The statistical population of the study included all female students’ girls’ secondary school students in Hoveyzeh. , 40 high school girls’ students were selected available sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent 8 sessions during 6 weekly training based on education pattern; while the control group did not receive any intervention. In this study, help-seeking behaviors questionnaire Ryan & Pintrich (HSBQ) and teacher-student relationship questionnaire Murray & Zvoch (T-SRQ) was used to collect data in two stages pre-test and post-test. The collected data were analyzed by analysis of covariance with used using SPSS software version 25. The results showed that after controlling the effects of covariate variable (pretest) educational pattern training on experimental group was shown to be significant in each of the dependent variables. According to these results, educational pattern training has increased academic help seeking, teacher-student relationship and teacher-student trust on one hand, and decreased avoidance of help seeking and student decreased teacher-student alienation on the other hand(P<0.01). As a result, it can be said that teaching the educational pattern increases the academic help seeking and improves the teacher-student relationships.

    Keywords: educational pattern training, academic help seeking, teacher-student relationship
  • Afsaneh Honardar, Mojtaba Ansari Shahidi *, AmirMohsen Rahnejat, Hasan Rezaie Jamalouie Pages 271-281
    Introduction

    Obesity is a pervasive problem that can severely impair physical health. The aim of this study was to compare the effectiveness of dialectical behavior therapy and cognitive-behavioral therapy on self-management in obese people.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with follow-up and control group. The statistical population of the study included all patients referred to the counseling and psychological center of the best way in Qazvin in 1398 who were diagnosed with obesity by physicians and nutritionists. Using purposive sampling method, 60 people were selected and randomly assigned to three groups (dialectical behavior therapy and cognitive behavioral therapy and control) (20 people in each group). Cognitive-behavioral therapy and dialectical behavior therapy were performed for 10 sessions for the experimental groups and no treatment was performed for the control group. The bariatric surgery self-management questionnaire was completed by the participants in the pre-test, post-test and six-month follow-up stages. Mixed analysis of variance test was used to analyze the data.

    Results

    Due to the difference between the test stages after performing two interventions of dialectical behavior therapy and cognitive-behavioral therapy, group membership and interaction of stages and groups were significant for self-management (P <0.05). The effectiveness of dialectical behavior therapy was greater than cognitive-behavioral therapy.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that dialectical behavior therapy and cognitive behavioral therapy can be effective in increasing self-management in obese people.

    Keywords: Self-Management, Dialectical behavior therapy, Cognitive-behavioral therapy, obesity
  • Fatemeh Vahdatnia *, Fereidoun Yaryari, Hamid Khanipour, Mahnaz Shahgholian Pages 283-294

    The aim of the present study was to determine the mediating role of emotion regulation difficulty, interpersonal problems, and self-punishment (self-criticism) in the relationship between non-suicidal self-injury and suicide. The available sampling method was used to recruit 300 female adolescents. They completed six self-report instruments: The Inventory of Statements of Self-Injury, Beck Scale for Suicidal Ideation, The Suicidal Behaviors Questionnaire-Revised, Difficulties with Emotion Regulation Scale, Questionnaire about Interpersonal Difficulties for Adolescents, and Forms of Self-Criticizing/Attacking and Self-Reassuring Scale. Structural equation modelling revealed that the direct effect of non-suicidal self-injury on suicide is significant. The indirect effect of self-injury on suicide through emotion regulation difficulty was not significant. The indirect effect of self-injury on suicide through interpersonal problems was not significant. The indirect effect of self-injury on suicide through self-punishment was significant. It seems that self-punishment can be a predictor of suicide in self-injurers. Despite the significant relationship between self-injury and suicide, emotion regulation difficulty, and interpersonal problems; and the lack of significance of the mediating role of emotion regulation difficulty and interpersonal problems in predicting suicide, it seems that emotion regulation difficulty and interpersonal problems cannot lead self-injury to suicide. Interventions to reduce self-punishment will be useful to prevent non-suicidal self-injury and suicide.

    Keywords: nonsuicidal self-injury, Suicide, emotion regulation difficulty, interpersonal problems, self-punishment